Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

Στηρίξτε τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το οποίο θα:

 • Αποτελέσει το πρώτο παγκοσμίως κέντρο αποκατάστασης για δελφίνια που
  ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.
 • Παρέχει εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια
  θηλαστικά και χελώνες.
 • Λειτουργεί παράλληλα και ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο.
 • Αποτελέσει ένα καινοτόμο πρότυπο θαλάσσιου καταφυγίου που θα ενθαρρύνει
  τη δημιουργία νέων καταφυγίων θαλάσσιας ζωής σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Support the sanctuary creation

Επιλέξτε τρόπο πληρωμής
Προσωπικές πληροφορίες

Σύνολο Δωρεάς: 20.00€

Στόχος

Στόχος του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου είναι:

 • Να αποτελέσει το πρώτο παγκοσμίως κέντρο αποκατάστασης για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.
 • Να παρέχει εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας θαλάσσιων ζώων..
 • Να λειτουργεί παράλληλα και ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, ακολουθώντας πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την οποιαδήποτε αποτροπή της ανθρώπινης όχλησης. Έτσι θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση στην κτηνιατρική περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, καθώς και σε σχετικούς τομείς θαλάσσιας προστασίας.
 • Να αποτελέσει ένα καινοτόμο πρότυπο θαλάσσιου καταφυγίου που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων καταφυγίων θαλάσσιας ζωής σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Συχνές Ερωτήσεις, πατήστε παρακάτω για να διαβάσετε στη γλώσσα σας.

Αγγλικά      Ελληνικά       Ισπανικά     Ιταλικά      Γαλλικά

"Δημιουργούμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, τιμώντας την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια!"

Ένα Καταφύγιο που θα σύντομα θα γίνει πραγματικότητα

Η Ιδανική Τοποθεσία

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βρίσκεται στο νησί των Λειψών, στα βόρεια Δωδεκάνησα. Η διαδικασία επιλογής τοποθεσίας ξεκίνησε το 2010 και οδήγησε σε 5 πιθανές τοποθεσίες σε 5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Έπειτα από εμπεριστατωμένη ανάλυση των χαρακτηριστικών κάθε τοποθεσίας σε συνδυασμό με εκτενείς συζητήσεις με τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες του κάθε νησιού, επιλέχθηκε ο κόλπος Βρουλιά στο νησί των Λειψών. Η συγκεκριμένη τοποθεσία πληροί όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου:

Γεωμορφολογικά και ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά: Το μήκος και η μορφολογία του κόλπου δημιουργούν ένα ασφαλές καταφύγιο, αποκλείοντας τους έντονους κυματισμούς. Τα ρεύματα, η θερμοκρασία και γενικότερα τα ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά του κόλπου τον καθιστούν ιδανικό για την περίθαλψη και μακροχρόνια αποκατάσταση θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών.

Υψηλή βιοποικιλότητα και ποιότητα υδάτων: Ο κόλπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή  βιοποικιλότητα, ενώ μεγάλη έκταση του καλύπτεται από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνείας (Posidonia oceanica), τον πλέον παραγωγικό θαλάσσιο οικότοπο στη Μεσόγειο.

Χωροθέτηση: Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βρίσκεται σε δημοτική έκταση, σε περιοχή που δεν επιτρέπεται περαιτέρω δόμηση. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η πιθανή μελλοντική εγκατάσταση κτιρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν όχληση στην περιοχή του Καταφυγίου.

Απομακρυσμένη αλλά προσβάσιμη τοποθεσία: Ο κόλπος της Βρουλιάς είναι μια απομακρυσμένη περιοχή, η οποία επωφελείται από την περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία για την ασφαλή αποκατάσταση των θαλάσσιων ζώων. Βρίσκεται όμως πολύ κοντά στον οικισμό των Λειψών. Στο νησί μπορεί κανείς να φτάσει είτε με πλοίο από τον Πειραιά, είτε αεροπορικώς μέσω Σάμου, Κω, Λέρου, σε σύνδεση με κάποιο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

Στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία: Η διαδικασία της δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου έχει την έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου των Λειψών, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση και τη μελλοντική λειτουργία του έργου. Οι κοινωνία των Λειψών επί χρόνια πρωτοπορεί στην Ελλάδα σε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαδικασία Δημιουργίας

Κατασκευαστικές Εργασίες: Το 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής και διαμόρφωσης του Καταφυγίου στον κόλπο της Βρουλιάς. Η διαμόρφωση της κτηνιατρικής κλινικής και του παρακείμενου χώρου είναι σε εξέλιξη. Στόχος μας είναι το Καταφύγιο να είναι λειτουργικό το 2020, εφόσον συγκεντρωθούν οι υπολοιπόμενοι απαραίτητοι πόροι.

Έρευνα: Από το 2016 διεξάγεται πολυεπίπεδη έρευνα αναφορικά με τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα του κόλπου της Βρουλιάς (αξιολόγηση της κατάστασης, χαρτογράφηση της έκτασης και επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνείας). Η έρευνα αυτή στοχεύει στην μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του κόλπου.

Πρωτόκολλα: Τα πολυάριθμα πρωτόκολλα λειτουργίας προετοιμάζονται από τη διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου και σύντομα θα ολοκληρωθούν. Μεταξύ άλλων, τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν: αποκατάσταση, κτηνιατρική περίθαλψη, διατροφή, μεταφορά και αποτροπή αναπαραγωγής. Όταν οριστικοποιηθούν τα επίσημα πρωτόκολλα, θα είναι διαθέσιμα για χρήση από νέα καταφύγια, που είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Αδειοδότηση : Οι διάφορες φάσεις της αδειοδότησης του Καταφυγίου βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές θα έχουν όλες τις απαραίτητες άδειες για χρήση μέχρι το 2020.

Χρηματοδότηση

Με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση από διεθνείς χορηγούς, το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου γίνεται πραγματικότητα. Η γενναιόδωρη υποστήριξη της Booking.com στα τέλη του 2018, επέτρεψε τη σημαντικλη πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών.

Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τους πόρους που υπολείπονται, μέσα από χορηγίες οργανισμών και ιδιωτών. Αυτή η τόσο αναγκαία υποστήριξη περιλαμβάνει και δωρεές σε είδος (π.χ. εξοπλισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κτηνιατρικός εξοπλισμός).

Βοηθήστε στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Το Πρόβλημα

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στοχεύει να συμβάλει καταλυτικά στο τέλος της εμπορικής εκμετάλλευσης των δελφινιών από τα δελφινάρια. Για πρώτη φορά στον κόσμο θα αποτελέσει την απτή απόδειξη ότι υπάρχουν βιώσιμες και φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τα 2913 δελφίνια που σήμερα εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε παραστάσεις σε δελφινάρια σε όλο τον κόσμο.

Θα παρέχει λύσεις σε τρία βασικά προβλήματα:

 • στην παγκόσμια έλλειψη φυσικού χώρου φιλοξενίας για τα δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.
 • στην έλλειψη εγκαταστάσεων κτηνιατρικής περίθαλψης υψηλών προδιαγραφών για τα προστατευόμενα  θαλάσσια είδη στην Ελλάδα.
 • στην έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τις δραματικές συνέπειες της αιχμαλωσίας των δελφινιών.

Δελφίνια σε Αιχμαλωσία

Έως σήμερα, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κατάλληλος χώρος για τη μακροπρόθεσμη φιλοξενία δελφινιών που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία. Καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινού συνειδητοποιεί ότι η αιχμαλωσία αποτελεί μορφή κακοποίησης των δελφινιών και δεν είναι πλέον αποδεκτή, σταδιακά διάφορα δελφινάρια σταματούν τη λειτουργίας τους λόγω της σημαντικής πτώσης στην προσέλευση του κοινού. Συνεπώς, ολοένα και περισσότερα δελφίνια  βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για ασφαλή καταφύγια που θα τους παρέχουν κατάλληλες συνθήκες για μακροχρόνια φιλοξενία σε περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντινό στο φυσικό τους.

Καθώς διάφορα δελφινάρια σταματούν τη λειτουργία τους και δεδομένης της έλλειψης καταφυγίων παγκοσμίως, τα δελφίνια που φιλοξενούσαν συνεχίζουν να παραμένουν σε τσιμεντένιες πισίνες υπό αφύσικες συνθήκες. Αυτά είτε παραμένουν στην ίδια εντελώς ακατάλληλη εγκατάσταση, είτε μεταφέρονται σε άλλο δελφινάριο με σκοπό και πάλι να συμμετέχουν σε εξαναγκασμένες παραστάσεις.

Τα δελφίνια σε αιχμαλωσία είναι παγιδευμένα σε πολύ μικρές τεχνητές δεξαμενές. Υποφέρουν από διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, όπως η στερεοτυπική συμπεριφορά, ο αυτοτραυματισμός και η επιθετικότητα. Αυτές οι αφύσικες συμπεριφορές δεν εμφανίζονται όταν τα δελφίνια ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Συνολικά αποκαλούνται "ζωοχώσεις" ή ψυχώσεις και οφείλονται στο ακατάλληλο περιβάλλον (από πλευράς πολυάριθμων παραμέτρων, όπως είναι το μέγεθος, η ακουστική, η ποιότητα του νερού κ.α.) όπου ζουν οι τεχνητά δημιουργημένες κοινωνικές ομάδες.

Χάρτης σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Η Αιχμαλωσία των Δελφινιών θεωρείται πλέον μη Αποδεκτή από όλο και περισσότερους.

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την παλαιότερη και παρούσα ύπαρξη νομοθεσίας που αποτρέπει ή περιορίζει την αιχμαλωσία των δελφινιών στον κόσμο. Η σύγκριση δείχνει ότι ολοένα και περισσότερες χώρες αποτρέπουν τη λειτουργία δελφιναρίων, λόγω της αυστηρότερης νομοθεσίας, αλλά και της πίεσης από το κοινό.

Εκβρασμοί και Τραυματισμοί

Λόγω της αυξημένης ανθρώπινης επιβάρυνσης, τα θαλάσσια είδη αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες απειλές. Παρόλο που τα ελληνικά νερά «φιλοξενούν» κάποιους από τους σημαντικότερους εναπομείναντες στη Μεσόγειο πληθυσμούς προστατευόμενων ειδών, η ανεπαρκής εφαρμογή της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία τους, αυξάνει το επίπεδο απειλής για πολλά από αυτά τα είδη.

Κατά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος εντοπίζουν και ανταποκρίνονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό εκβρασμών και τραυματισμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών. Είναι λοιπόν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κτηνιατρικό κέντρο, όπου αυτά τα χαρισματικά ζώα αυτά θα μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, έτσι ώστε μετά τη διαδικασία αποκατάστασης να είναι σε θέση να ελευθερωθούν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ανάγκη Ευαισθητοποίησης

Για δεκαετίες, μεγάλο μέρος του κοινού δεν συνειδητοποιούσε την κακοποίηση που βιώνουν τα δελφίνια τα οποία βρίσκονται σε δελφινάρια σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Σε αυτό συνέβαλε και η επιρροή από την τηλεόραση και τα ΜΜΕ, που για χρόνια παρουσίαζαν τις εξαναγκασμένες παραστάσεις δελφινιών ως δραστηριότητα που απολαμβάνουν τόσο τα ζώα όσο και ο άνθρωπος.

Όμως τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει δραστικά η αντίληψη του κόσμου και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν θεωρούν πλέον την αιχμαλωσία των δελφινιών και τις εξαναγκασμένες παραστάσεις ως αποδεκτή πρακτική. Το διεθνές κοινό, οι κυβερνήσεις και η τουριστική βιομηχανία κινούνται προς την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των ζώων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από το κοινό έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας και το σταδιακό κλείσιμο των δελφινάριων στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη δημιουργίας του πρώτου και στην συνέχεια πολλών καταφυγίων είναι επιτακτική.

Η Λύση του Καταφυγίου

Αποκατάσταση και Καταφύγιο Δελφινιών

Καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινού θεωρεί μη αποδεκτή την αιχμαλωσία των δελφινιών, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν  λύσεις για τη μετεγκάτασταση των δελφινιών που θα ελευθερώνονται από τα δελφινάρια.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στοχεύει να αναγνωρίσει τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε δελφινιού που πρόκειται να φιλοξενήσει, με βάση τη διάρκεια και τις συνθήκες της αιχμαλωσίας του. Μέσα στους περιφραγμένους θαλάσσιους χώρους σε ένα φυσικό περιβάλλον, θα γίνονται σεβαστά τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας ζώων. Η λειτουργία του καταφυγίου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη διεθνούς ευαισθητοποίησης αναφορικά με τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλεί η αιχμαλωσία στα δελφίνια.

Κτηνιατρική Περίθαλψη για Άγρια Θαλάσσια Θηλαστικά & Χελώνες

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκβρασμών και των τραυματισμών προστατευόμενων ειδών σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο, απαιτείται άμεση δράση. Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα λειτουργήσει ως ένα απαραίτητο κτηνιατρικό κέντρο, παρέχοντας υψηλού επιπέδου αποκατάσταση και περίθαλψη. Θα προσφέρεται καταφύγιο στα εκβρασμένα ή τραυματισμένα θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, με στόχο την απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον. Εάν σε κάποιες περιπτώσεις  απαιτείται μακροχρόνια φροντίδα, συγκεκριμένα ζώα θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο Καταφύγιο, σε κατάλληλα διαμορφωμένο τμήμα του κόλπου.

Εκπαίδευση

Με στόχο την ευαισθητοποίση του κοινού, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κέντρο πληροφόρησης στο χωριό των Λειψών. Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τη προστασία της ζωής στις ελληνικές θάλλασσες και  για τη δράση του Καταφυγίου Θαλλάσιας Ζωής Αιγαίου.

Το κέντρο περίθαλψης στη Βρουλιά θα διαθέτει εκπαιδευτικό κέντρο για ένα περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, θα ξεκινήσει μία εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού αναφορικά με τις επιπτώσεις της αιχμαλωσίας στα δελφίνια , αλλά και για τις λύσεις που είναι απαραίτητες για να δοθεί ένα τέλος στη λειτουργία των δελφινάριων.

Το Καταφύγιο θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα σε φοιτητές και επιστήμονες να λάβουν εξειδικευμένη κατάρτιση.

Στοχεύουμε ότι η δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, ως μία πρακτική χαμηλού κόστους που θα λειτουργεί με υψηλά πρότυπα ευζωίας ζώων, θα αποτελέσει μοντέλο για τη δημιουργία πολλών νέων καταφυγίων σε πολλές νέες περιοχές του κόσμου.

Συνεργάτες

TOP