Φάλαινες

Είδη Φαλαινών

Physeter macrocephalus

sperm whale draw copyΜήκος:

8 – 12 μετρα (θηλυκά), 16-18 μέτρα (αρσενικά). Είναι το μεγαλύτερο οδοντωκήτος σε όλο το κόσμο. Σεξουαλικός δυμορφισμός έχει καταγραφεί στο είδος με τα αρσενικά να ζυγίζουν δυο φορές περισσότερο και να μετριούνται τρείς φορές μεγαλύτερα απο τα θηλυκά.

Βάρος:

24,000 κιλά (θηλυκά), 57,000 κιλά (αρσενικά)

Διάρκεια ζωής:

>70 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Μεσοπελαγικά κεφαλόποδα (γιγάντια καλαμάρια), μερικά βενθοπελαγικά ψάρια (π.χ. σαλάχι). Κατά την αναζήτηση της κύριας πηγής τροφής τους (τα κεφαλόποδα), καταδύονται 300 -600 μέτρα και παραμένουν βυθισμένα για 20-50 λεπτά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αναφορές για άτομα που φθάνουν βάθη άνω των 1000 m, επιστρέφοντας στην επιφάνεια για τον αέρα μετά από μια ώρα.

Περιβάλλον:

Αποδημητικά πελαγικά (π.χ. συνήθως παρατηρούνται σε ανοιχτά νερά), κυρίως κατά μήκος της ηπειρωτικής κατωφέρειας.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα απο το μεγάλο, σαν προβοσκίδα τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της ραχιαίας περιοχής.

Τάσης πληθυσμού:

Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος απο 2,500 ώριμα άτομα. Τα αρσενικά έχουν παρατηρηθεί να κολυμπούν μόνα, ενώ τα θηλυκά και τα μικρά παρατηρούνται συχνά σε κοινωνικές ομάδες 10-12 ατόμων και 1-2 μωρών.

Κύριες απειλές:

Παρεμπιμπτώντα αλιεύματα σε παράνομα παρασυρρώμενα δύχτια, συγκρούσεις με μεγάλα πλοία (ιδιαίτερα ταχύπλοα), όπως επίσης και ο θόρυβος που προκαλείται από τα σόναρ και σεισμικές εκρήξεις.

Κατάσταση (IUCN):

Kινδυνεύοντα (EN)

Balaenoptera physalus

fin whale copyΜήκος:

Το δεύτερο μεγαλύτερο κητώδες μετά την μπλέ φάλαινα. Συνήθως μεταξύ 13 – 19 μέτρων αλλά υπάρχουν μετρήσεις εώς και 25 μέτρα (2ο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο).

Βάρος:

40 – 50 τόνους

Διάρκεια ζωής:

>80 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Κυρίως ζωοπλανκτόν.

Περιβάλλον:

Πελαγικό είδος (π.χ. συνήθως παρατηρείται σε ανοιχτά νερά). Μεταναστεύουν μέσα απο βαθιά νερά, κατά μήκος της ηπειρωτικής κατωφέρειας σε βάθη 400 – 2,500 μέτρα. Συνήθως, παρατηρούνται μοναχικά ή σε μικρές ομάδες αλλά γνωρίζουμε πως κάποιες φορές μαζεύονται σε μεγάλες ομάδες.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Οι πτεροφάλαινες έχουν ένα μικρό ραχιαίο πτερύγιο που βρίσκεται στο οπίσθιο τρίτο μέρος του σωματώς και έχει ένα κεντρικό φυσητήρα με δύο στόμια εξόδου. Η κάτω γνώθος έχει μια χαρακτηριστική ασύμμετρη δυσχρωματοψία – λευκή στα δεξιά, σκούρα στα αριστερά.

Τάσης πληθυσμού:

Το πιο σύνηθες είδος φάλαινας στην Μεσόγειο, συνήθως ζεί στο δυτικό και κεντρικό λεκανοπέδιο και σπάνια στο Αιγαίο. Παρόλο που ο πληθυσμός τους παραμένει άγνωστος, ο Μεσογειακός πληθυσμός θεωρείται πως αποτελείται απο <10,000 ώριμους ενήλικες.

Κύριες απειλές:

Συγκρούσεις σκαφών (ιδιαίτερα με ταχύπλοα), θορύβους πλοίων και αναστατώσεις σκαφών, σεισμικά αεροβόλα, θαλάσσια ρύπανση και εμπλοκή σε παράνομα παρασυρώμενα δύχτια.

Κατάσταση (IUCN):

Υπολείπονται στοιχεία (DD)

Ziphius cavirostris

Cuvier's beaked whale copyΜήκος:

5.1 – 6.9 μέτρα

Βάρος:

2,000 – 3,000 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>60 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Κυρίως κεφαλόποδα μεγάλου βάθους.

Περιβάλλον:

Πελαγικό είδος (π.χ. συνήθως παρατηρείται σε ανοιχτά νερά) που σχετίζεται συχνά με θαλάσσια φαράγγια και βαθιές πλαγιές. Κανονικά παρατηρείται σε μικρά μόνιμα κοπάδια καθώς κινείται και σε ομάδες 2-3 ατόμων.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Το συγκεκριμένο είδος παρατηρείται δύσκολα καθώς περνά πολύ λίγη ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι αναγνωρίσιμα λόγω του κοντόχοντρου σώματός τους, τη μικρή κλίση της κεφαλής και τις καμπύλες του στόματος, η οποίες τους δίνει ένα χαρακτηριστικό S σχήμα χαμόγελο. Το ραχιαίο πτερύγιο είναι μικρό και βρίσκεται στό οπίσθιό τρίτο μέρος του σώματος. Το είδος έχει επίσης φυσητήρα σε σχήμα σαν μισοφέγγαρο. Οι ενήλικες έχουν συνήθως πολλές ουλές στο σώμα τους, ως αποτέλεσμα μαχών. Τα αρσενικά έχουν δύο δόντια που προεξέχουν από το στόμα.

Τάσης πληθυσμού:

Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον πληθυσμό ζιφιών στις ελληνικές θάλασσες αλλά και γενικότερα στην Μεσόγειο.

Κύριες απειλές:

Ηχορύπανση, κυρίως από στρατιωτικά σόναρ σεισμικές ανακαλύψεις για υδροάνθρακες. Επίσης, μια μεγάλη έκβραση και μετέπειτα θάνατοι αυτού του είδους συνέβησαν στο Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα το 2011, αυτό συνέπεσε με μια στρατιωτική άσκηση που διεξαγόταν στην περιοχή.

Κατάσταση (IUCN):

Υπολείπονται στοιχεία (DD)

Phocoena phocoena

harbour purpoise copyΜήκος:

1.3 – 1.8 μέτρα

Βάρος:

50 -90 κιλά

Διάρκεια ζωής:

~25 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Μεγάλη ποικιλότητα ψαριών και κεφαλόποδων.

Περιβάλλον:

Παράκτια και ρηχά υπεράκτια νερά.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Αναγνωρίσιμα από το παχουλό σώμα τους, το στρογγυλεμένο κεφάλι, και το χαμηλό τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο και την έλλειψη ρύγχους.

Τάσης πληθυσμού:

Στη Μεσόγειο και στη Μαύρη θάλασσα οι πληθυσμοί είναι απομωνομένοι και δεν γνωρίζουμε για μεταναύστεση. Έχουν καταγραφεί μόνο στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου.

Κύριες απειλές:

Υπεραλιεύση, παρεμπιμπτώντα αλιεύματα, καταστροφή περιβάλλοντος και θόρυβος.

Κατάσταση (IUCN):

Κινδυνεύοντα (EN)

Mesoplodon sp.

Μήκος:

Εώς 7 μέτρα

Βάρος:

2,000 – 3,000 κιλά

Διάρκεια ζωής:

Δεν γνωρίζουμε.

Διατροφικές συνήθειες:

Κυρίως καλαμάρια και ψάρια σε μεγάλα βάθη.

Περιβάλλον:

Το είδος παρατηρείται περισσότερο σε υπεράκτια νερά αλλά έχουν καταγραφεί και παράκτιες εμφανίσεις. Προτειμούν βάθη μεταξύ 700 – 1000 μέτρων.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Το είδος αυτό παρατηρείται δύσκολα καθώς τα άτομα περνούν περιορισμένο χρόνο στην επιφάνεια του νερού. Είναι εύκολο να το μπερδέψετε με τους ζιφιούς. Αναγνωρίζονται από το παχουλό σώμα τους, τη μικρή κλίση του κεφαλιού και ένα μεγαλύτερο ρύγχος σε σύγκριση με το ρύγχος ζιφιών. Το ραχιαίο πτερύγιο είναι μικρό και βρίσκεται στο οπίσθια τρίτο μέρος του σώματος.

Τάσης πληθυσμού:

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την πληθυσμιακή τάση στην Μεσόγειο.

Κύριες απειλές:

Παρεμπιμπτώντα αλιεύματα και μόλυνση.

Κατάσταση (IUCN):

Υπολείπονται στοιχεία (DD)

TOP