Δελφίνια

Είδη Δελφινιών

Stenella coeruleoalba

striped dolphin copyΜήκος:

εώς 2.5μ

Βάρος:

110 – 170 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>35 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Τρέφεται κυρίωςμεψάρια και καλαμάρια, αλλα και μεχταπόδια και οστρακόδερμα (βουτά μέχρι και 200 μέτρα βάθος για να φτάσει τη λεία του).

Περιβάλλον:

Το συγκεκριμένο είδος ζεί σε εύκρατα και υποτροπικά νερά σε όλους τους ωκεανούς και μπορείτε να το βρείτε σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι πελαγικό είδος (π.χ. συνήθως είναι σε ανοιχτά νερά πέρα απο τις υφαλοκρηπίδες), συνήθως παρατηρείτε σε μόνιμους πληθυσμούς, σε μεγάλα κοπάδια που μπορούν να ξεπεράσουν αριθμητικά τα 150 άτομα.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Τα ζωνοδέλφινα αναγνωρίζονται εύκολα απο τιςγκρί και άσπρεςρίγες πουξεκινούνστην περιοχήτουοφθαλμού και συνεχίζουνκατα μήκος των ραχιαίων και πλαγίων πλευρών του σώματος τους.

Τάσης πληθυσμού:

Τα ζωνοδέλφινα βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στα ελληνικά νερά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, μια μείωση 30% του πληθυσμού τους έχει καταγραφεί τις τελευταίες 3 γενεές γεγονός που εντύνει την ανησυχία για την επιβίωση του είδους.

Κύριες απειλές:

Μειωμένα αποθέματα φαγητού, μόλυνσητωνυδάτων και συμβάντα πουέχουν πιαστεί σαν παρεμπιμπτόντα αλιεύματα.

Κατάσταση (IUCN):

Εύτρωτα (VU)

Tursiops truncatus

common bottlenose dolphinΜήκος:

μέχρι 4 μέτρα (οι ενήλικες έχουν μέσο μήκος μεταξύ 2 και 3.8 μέτρων)

Βάρος:

150 – 300 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>50 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Πελαγικά και βενθοπελαγικά ψάρια, κεφαλόποδα και μερικές φορές καρκινοειδή

Περιβάλλον:

Παρόλο που προτιμούν παράκτιους οικοτόπους, έχουν καταγραγεί στα πελαγικά νερά, συχνά εμφανίζονται σε ομάδες των 2-15 ατόμων.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Ξεχωρίζει από τον γκρί χρωματισμό και το κοντό, πλατύ και στρογγυλό ρύγχος και καμπυλωτό ραχιαίο πτερύγιο. Το είδος αυτό είναι μεγαλύτερο και πιο εύρωστο από άλλα είδη δελφινιών.

Τάσης πληθυσμού:

Τα δελφίνια αυτά έχουν παρατηρηθεί σε όλη την Μεσόγειο, δυστηχώς όμως ο πληθυσμός του εκτιμάτε σε 10,000 περίπου άτομα με μείωση 30% από το 1940.

Κύριες απειλές:

Οιλόγοιμείωσηςτου πληθυσμούείναι κυρίωςη μείωσητων πηγώντροφής (λόγωτηςυπεραλίευσης), ακούσιες ή εκούσιεςδολοφονίες, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, εμπλοκήσεπαράνομα παρασυρόμενα δίχτυα, η καταστροφήτωνοικοτόπων, ο θόρυβος και η χημικήρύπανση.

Κατάσταση (IUCN):

Εύτρωτα (VU)

Delphinus delphis

common dolphin short beaked copy

Μήκος:

1.7 - 2.4 μέτρα

Βάρος:

70 – 135 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>30 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Κοπάδια ψαριών και κεφαλόποδα.

Περιβάλλον:

Περισσότερο πελαγικά είδη (π.χ. παρατηρούνται συνήθως σε ανοιχτά νερά) αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Το είδος συνήθως παρατηρείτε σε κοπάδια μέχρι και 70 ατόμων, στο οποίο περιλαμβάνονται συχνά και διαφορετικά είδη δελφινιών όπως τα ζωνοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Το κοινό δελφίνι χαρακτηρίζεται απο ένα κίτρινο χρωματισμό σε σχήμα πυξίδας στα πλευρά. Επιπλέον έχουν μια πραγματικά ξεχωριστό ραχιαίο πτερύγιο με απότομο τελειώμα και άσπρα μπαλώματα στις πλευρές.

Τάσης πληθυσμού:

Παρά το όνομά τους, ο πληθυσμός των κοινών δελφινιών στη Μεσόγειο μειώνεται γρήγορα. Κατά τα τελευταία 30-50 χρόνια, έχει υπάρξει μια απώλεια 50% των ατόμων. Οι πιο σημαντικοίεναπομείναντες πληθυσμοί μπορούν να βρεθούν στη βορειοανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, εντός της περιοχής του κόλπου της Σάμου.

Κύριες απειλές:

Υπεραλίευση, καταστροφήτου περιβάλλοντος, παρεμπιμπτόντως αλίευμα και ξενοβιοτικήμόλυνση.

Κατάσταση (IUCN):

Κρισίμως Κινδυνεύοντα (EN)

Grampus griseus

Risso's whale copyΜήκος:

έως 4 μέτρα

Βάρος:

έως 500 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>30 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Κοπάδια σεμεγάλα βάθυ και πελαγικάψάρια και κυρίως καλαμάρια.

Περιβάλλον:

Προτιμούν βαθιά πελαγικά νερά, συγκεκριμένα πάνω από απότομες πλαγιές και υποβρύχια φαράγγια.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Έχουν εύρωστο, κοντόχοντρο σώμα και είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιού στα ελληνικά νερά. Το ραχιαίο πτερύγιό τους είναι ψυλότερο από άλλα είδη και μοιάζει δρεπανοειδής. Το πεπόνι (μπροστινό, επάνω μέρος του κεφαλιού) είναι αμβλύ και δεν έχουν εξέχων ράμφος.

Τάσης πληθυσμού:

Ο πληθυσμός τους δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ στην Μεσόγειο. Παρόλα αυτά είναι σπάνια.

Κύριες απειλές:

Παρεμπιμπτώντος αλίευμα, θόρυβος και χημικήμόλυνση.

Κατάσταση (IUCN):

Υπολείπονται στοιχεία (DD)

TOP