Δελφίνια & Φώκαινα

Είδη Δελφινιών

Stenella coeruleoalba

striped dolphin copyΚοινό όνομα: Ζωνοδέλφινο, Λατινικό όνομα: Stenella coeruleoalba, Tάξη: Cetacea, Οικογένεια: Delphinidae

Μήκος:

>2.5μ 

Βάρος:

130 – 170 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>45 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Τρέφεται κυρίως με ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια και οστρακόδερμα τα οποία εντοπίζει σε βάθη που φτάνουν μέχρι και τα 200 μέτρα.

Κατανομή:

Το συγκεκριμένο είδος συνήθως συναντάται σε όλη τη Μεσόγειο αλλά και σε όλους τους ωκεανούς. Είναι πελαγικό είδος και συνήθως παρατηρείται σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Τα ζωνοδέλφινα αναγνωρίζονται εύκολα απο τις γκρί και άσπρες ρίγες που ξεκινούν στην περιοχή του οφθαλμού και συνεχίζουν κατα μήκος των ραχιαίων και πλαγίων πλευρών του σώματος τους.

Τάσεις πληθυσμού:

Τα ζωνοδέλφινα βρίσκονται σε αφθονία στα ελληνικά νερά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Παρ' όλα αυτά, μια μείωση 30% του πληθυσμού τους έχει καταγραφεί τις τελευταίες 3 γενεές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την επιβίωση του είδους.

Κύριες απειλές:

Υπεραλίευση που προκαλεί τη μείωση των αποθεματων τροφής από τα οποία τρέφονται,  χημική και πλαστική ρύπανση των υδάτων, υποθαλάσσια ηχορύπανση καθώς και παρεμπίπτουσα αλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων.

Κοινωνική συμπεριφορά:

Κοπάδια των 20 έως 100 ατόμων

Περιβάλλον:

Υπεράκτια ύδατα σε βάθος άνω των 200 μέτρων, σε πελαγικές και βενθικές πελαγικές ζώνες.

Kατάσταση (IUCN):

Εύτρωτα (VU)

Tursiops truncatus

common bottlenose dolphin

Κοινό όνομα: Ρινοδέλφινο, Λατινικό όνομα: Tursiops truncatus, Tάξη: Cetacea, Οικογένεια: Delphinidae

Μήκος:

>3.5μ

Βάρος:

250 – 400 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>50 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Ψάρια, κεφαλόποδα και καρκινοειδή.

Περιβάλλον:

Οι πληθυσμοί του ρινοδέλφινου καταγράφονται τόσο σε παράκτιες περιοχές, όσο και στα πελαγικά νερά, συνήθως σε ολιγομελείς ομάδες.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Ξεχωρίζει από τον γκρί χρωματισμό, το κοντό, πλατύ και στρογγυλό ρύγχος και το καμπυλωτό ραχιαίο πτερύγιο. Αυτό το είδος είναι μεγαλύτερο και πιο ισχυρό από τα άλλα είδη δελφινιών.

Τάσεις πληθυσμού:

Πληθυσμοί του είδους καταγράφονται σε όλη τη Μεσόγειο. Δυστυχώς ο πληθυσμός των ρινοδέλφινων εκτιμάται σε 10,000 περίπου άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 30% από το 1940.

Κύριες απειλές:

Υπεραλίευση που προκαλεί τη μείωση των αποθεμάτων τροφής από τα οποία τρέφονται,  χημική και πλαστική ρύπανση των υδάτων, υποθαλάσσια ηχορύπανση καθώς και παρεμπίπτουσα αλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων.

Κατάσταση (IUCN):

Εύτρωτα (VU)

Delphinus delphis

common dolphin short beaked copyΚοινό όνομα: Κοινό δελφίνι, Λατινικό όνομα: Delphinus delphis, Tάξη: Cetacea, Οικογένεια: Delphinidae

Μήκος:

>2.5μ

Βάρος:

>140 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>30 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Τρέφονται κυρίως με ψάρια και κεφαλόποδα.

Κατανομή:

Παρόλο που προτιμούν παράκτιες περιοχές, έχουν καταγραφεί και σε πελαγικά νερά. Το είδος συνήθως παρατηρείται σε κοπάδια απο 10 έως 50 ατόμων. Σπάνια στα κοπάδια αυτά παρατηρούνται και διαφορετικά είδη δελφινιών όπως τα ζωνοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Το κοινό δελφίνι χαρακτηρίζεται απο ένα κίτρινο χρωματισμό σε σχήμα πυξίδας στα πλευρά. Επιπλέον έχουν έχουν ξεχωριστό  ραχιαίο πτερύγιο με απότομο τελειώμα και άσπρα μπαλώματα στις πλευρές.

Τάσεις πληθυσμού:

Παρά το όνομά τους, ο πληθυσμός των κοινών δελφινιών στη Μεσόγειο, τα τελευταία 30-50 χρόνια, έχει μειωθεί κατά 50%. Οι πιο σημαντικοί εναπομείναντες πληθυσμοί βρίσκονται στη βορειοανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο.

Κύριες απειλές:

Υπεραλίευση που προκαλεί τη μείωση των αποθεματων τροφής από τα οποία τρέφονται, χημική και πλαστική ρύπανση των υδάτων, υποθαλάσσια ηχορύπανση καθώς και παρεμπίπτουσα αλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων.

Κατάσταση (IUCN):

Κρισίμως Κινδυνεύοντα (EN)

Grampus griseus

Risso's whale copy

Κοινό όνομα: Σταχτοδέλφινο, Λατινικό όνομα: Grampus griseus, Tάξη: Cetacea, Οικογένεια: Delphinidae

Μήκος:

>4μ

Βάρος:

>400 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>30 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα και ψάρια.

Περιβάλλον:

Προτιμούν βαθιά πελαγικά νερά, συγκεκριμένα πάνω από απότομες πλαγιές και υποβρύχια φαράγγια.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Έχουν εύρωστο, κοντόχοντρο σώμα και είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιού στα ελληνικά νερά. Το ραχιαίο πτερύγιό τους είναι ψηλότερο από άλλα είδη και μοιάζει δρεπανοειδές. Το μπροστινό, επάνω μέρος του κεφαλιού είναι αμβλύ. Χαρακτηριστικό του είδους είναι οτι δεν έχει εξέχον ράμφος.

Τάση πληθυσμού:

Ο πληθυσμός τους δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ στην Μεσόγειο. Θεωρείται σπάνιο είδος.

Κύριες απειλές:

Υπεραλίευση που προκαλεί τη μείωση των αποθεματων τροφής από τα οποία τρέφονται,  χημική και πλαστική ρύπανση των υδάτων, υποθαλάσσια ηχορύπανση καθώς και παρεμπίπτουσα αλίευση.

Κοινωνική συμπεριφορά:

Κοπάδια των 3-20 ατόμων

Περιβάλλον

Μετακίνηση μέσω ανοιχτής θάλασσας, συχνά συναντάται σε περιοχές με βαθιά θαλάσσια φαράγγια.

Ενδιαφέρον να γνωρίζεις:

Τα λευκά σημάδια στο δέρμα τους είναι ουλές, που προκαλούνται από μάχες μεταξύ τους και από αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατόμων, καθώς και από το θήραμά τους.

Κατάσταση (IUCN):

Υπολείπονται στοιχεία (DD)

PHOCOENA PHOCOENA

Κοινό όνομα: Φώκαινα, Λατινικό όνομα: Phocoena phocoena, Tάξη: Cetacea, Οικογένεια: Phocoenidae

Μήκοςharbour purpoise copy

1.4μ

Βάρος:

50 κιλά

Διάρκεια ζωής:

~25 έτη

Διατροφή:

Τρέφεται με διάφορα είδη ψαριών, κεφαλόποδων και καρκινοειδών.

Περιβάλλον:

Παρατηρείται συνήθως παράκτια νερά αλλά και σε ρηχά υπεράκτια νερά.

Διακριτικά χαρακτηριστικά του είδους:

Αναγνωρίσιμα από το παχουλό σώμα τους, το στρογγυλεμένο κεφάλι, το χαμηλό τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο καθώς και την έλλειψη ρύγχους.

Τάσεις πληθυσμού:

Δεν υπάρχει εκτίμηση του μεσογειακού πληθυσμού του είδους. Εντοπίζονται στη Μαύρη θάλασσα και τα παρακείμενα νερά, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου Αιγαίου. Σποραδικές καταγραφές έχουν γίνει σπάνια και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

Κύριες απειλές:

Υπεραλίευση, παρεμπίπτουσα αλίευση και καταστροφή οικοτόπων.

Κατάσταση (IUCN):

Κινδυνεύον (EN)

TOP