Άλλο ένα περιστατικό εκβρασμού Μεσογειακής Φώκιας συνέβη την Πέμπτη, 15/4 στον οικισμό Πέρρη στη νότια Σάμο, το οποίο επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση οριστικής εξαφάνισης αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου είδους. Μόλις ενημερωθήκαμε για το συμβάν, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους μετέβησαν άμεσα στο σημείο του εκβρασμού.

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους στο νεκρό ζώο, μήκους 1.70μ έδειξε πως η φώκια δεν έφερε κάποιο εμφανές εξωτερικό τραύμα, ενώ διαφάνηκε πως δεν έπασχε από κάποια ασθένεια. Ωστόσο, η εκτενής εσωτερική αιμορραγία και άλλα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη νεκροψία, σε συνδυασμό με τη συνήθη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα στην περιοχή, αποτελούν ικανά στοιχεία για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου αυτού του σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού.

Το περιστατικό εκβρασμού της Μεσογειακής Φώκιας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τη λίστα της εθνικής ντροπής με τις ακούσιες ή εκούσιες θανατώσεις θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες (η πέμπτη σε σειρά καταγραφή νεκρής φώκιας τον τελευταίο μήνα μετά τους εκβρασμούς σε Ερμιόνη, Αλόνησο, Κω και Άνδρο).

Το περιστατικό αποτελεί το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται στη Σάμο, στους Φούρνους, αλλά και σε αρκετές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού. Η δόλια, παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί κοινό μυστικό. Παρά τις συνεχείς και συγκεκριμένες καταγγελίες από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, η επικίνδυνη αδράνεια των λιμενικών αρχών οδηγεί μέχρι στιγμής σε τραγικά αποτελέσματα.

Κατά την έκρηξη δυναμίτη πέρα από τα ψάρια που σκοτώνονται, θανατώνονται επίσης εκατομμύρια θαλάσσιοι οργανισμοί σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ προκαλούνται δραματικές καταστροφές στα παράκτια οικοσυστήματα. Για τα θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην περιοχή είναι συχνά μοιραίο (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), ενώ οπωσδήποτε είναι επικίνδυνο και για τους κολυμβητές.

Η κατάσταση που αντικρίζουν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους, αλλά και άλλοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο σε σχέση με τη Μεσογειακή Φώκια είναι απαισιόδοξη έως δραματική και πόρρω απέχει από τις χαρούμενες παρατηρήσεις και προβλέψεις των “ειδικών” εξ Αθηνών που καταπιάνονται με την προστασία του είδους.

Ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια οι ολοένα και αυξανόμενες παρατηρήσεις νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις. Αναφορικά με το συγκεκριμένο συμβάν το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας προχωράει σε μήνυση κατ’ αγνώστου.

Παράλληλα όμως ερευνούμε κάθε νομικό μέσο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε να βρεθούν οι ένοχοι: τόσο αυτοί που προκαλούν τις θανατώσεις,αλλά και οι αρμόδιες αρχές που δρουν ανεπαρκώς (ενάντια στις πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα μας για την προστασία αυτών των ειδών) αφήνοντας απροστάτευτα τα σπάνια είδη που από τύχη ακόμα επιβιώνουν στις ελληνικές θάλασσες.

Τη στιγμή που δεν είχε κοπάσει ακόμα ο θόρυβος από το τραγικό περιστατικό στη Σάμο, τη Δευτέρα ενημερωθήκαμε 19/4 για άλλη μία νεκρή φώκια στη Κω (δεύτερο περιστατικό στο νησί σε διάστημα 40 ημερών), γεγονός που δεν επιτείνει απλώς την ανησυχία και την αγωνία για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, αλλά ενισχύει ακόμα περισσότερο τους φόβους μας για την πιθανή οριστική καταστροφή μίας μοναδικής φυσικής κληρονομιάς.

Όσο συνεχίζεται η κρατική αδιαφορία και όσο βασίζεται η προστασία του είδους σε επικοινωνιακά σλόγκαν και αναποτελεσματικές καμπάνιες, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια η Μεσογειακή φώκια θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο σε αναμνηστικά σουβενίρ.

Ενημερωθείτε και δραστηριοποιηθείτε: Επισκεφθείτε την νέα σελίδα του Αρχιπελάγους στο Facebook, για αμεσότερη επικοινωνία & ενημέρωση.