Ξεκίνησε σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία τη θαλάσσια ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα που οργανώνει το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Σάμου.

Στην έρευνα συμμετέχουν 40 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff, τη Νέα Ζηλανδία και από το Αρχιπέλαγος.

Στόχος της έρευνας είναι η επέκταση της βιολογικής χαρτογράφησης των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλασσίων οικοσυστημάτων, η καταγραφή των ανθρωπογενών επιδράσεων στα οικοσυστήματα της περιοχής μέσω μελέτης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και ο εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας πόσιμου νερού και νερών κολύμβησης.

Για τον έλεγχο των νερών θα ληφθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλη τη Σάμο. Η ομάδα εργαστηριακών αναλύσεων του Αρχιπελάγους σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του πανεπιστημίου Cardiff θα πραγματοποιήσει χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους (στη θαλάσσια ερευνητική μας βάση στον Όρμο Μαραθοκάμπου). Επίσης σε περιοχές όπου υπάρχουν σχετικές ενδείξεις θα γίνουν αναλύσεις για την περιεκτικότητα αρσενικού στο νερό. Στην περίπτωση που τα δείγματα εμφανίσουν υψηλές τιμές, το Αρχιπέλαγος θα έρθει σε επικοινωνία με το παράρτημα του Γενικού Χημείου του κράτους στη Σάμο ώστε να πραγματοποιηθεί νέα δειγματοληψία και σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στους τομείς της θαλάσσιας καταγραφής και της βιολογικής χαρτογράφησης (echo-sounder, σόναρ, βαθύβιες κάμερες υψηλή ευκρίνειας). Η συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, αλλά και στις έρευνες που διεξάγει το Αρχιπέλαγος σε θαλάσσια πεδία Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην άντληση πληροφοριών γύρω από την κατάσταση των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων σε όλα τα μήκη της τεράστιας (και ανεξερεύνητης) ελληνικής ακτογραμμής και της ανατολικής Μεσογείου.

Η πρωτοποριακή δράση αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την κατάσταση των οικοσυστημάτων, τους παράγοντες απειλής και υποβάθμισης τους, και θα πλαισιώσει με άρτιο τρόπο τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους.