Τα Ερευνητικά
μας Σκάφη

Το Αρχιπέλαγος διαθέτει τέσσερα ερευνητικά σκάφη τα οποία αξιοποιεί ως κινητές βάσεις για τις δράσεις θαλάσσιας έρευνας και προστασίας, στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου.

Ταχύπλοο

Το ταχύπλοο ερευνητικό σκάφος Ωκεανός υποστηρίζει τις διάφορες ερευνητικές δράσεις του Αρχιπελάγους, όπως την καταπολέμηση της παράνομης/καταστροφικής αλιείας, την παρακολούθηση των θαλασσίων θηλαστικών και τη χαρτογράφηση των θαλασσίων λιβαδιών ποσειδωνίας και των κοραλλιγενών υφάλων. Διαθέτει ηχοβολιστικό βυθού (structure scanner) ROV και σόναρ. Το σκάφος είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας, ασφάλειας και επικοινωνίας, ενώ διαθέτει και μια ηλεκτρογεννήτρια μάρκας Oman 6.5kWA.

Κατασκευαστής: Bertram

Τύπος: Ταχύπλοο

Μήκος: 12μ

Κινητήρας: 2* Iveco 335 hp

Χωρητικότητα: 12 άτομα

Ιστιοπλοϊκό

Για τη θαλάσσια έρευνα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος έχει στη διάθεσή του ένα ιστιοφόρο σκάφος με το όνομα Ναυτίλος. Είναι ένα μοναδικό ιστιοπλοϊκό κατάλληλο για τον Ατλαντικό ωκεανό, μήκος 15.24 μέτρων. Έχει 2 κατάρτια και ο κινητήρας είναι 90 ίππων. Είναι μια ειδική κατασκευή που επιτρέπει τη διεξαγωγή αποστολών σε μεγάλες αποστάσεις στην ανοικτή θάλασσα. Διαθέτει μια διπλή αίθουσα με 26 απομονωμένα διαμερίσματα και ως εκ τούτου μπορεί να αντέξει δύσκολα ταξίδια χωρίς φθορά αλλά και χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει για καύσιμα / νερό, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει 2,5 τόνους βενζίνης και 2,5 τόνους νερού. Οι καμπίνες μπορούν να φιλοξενήσουν 8 άτομα. Στο πίσω μέρος του καταστρώματος υπάρχουν 2 καθίσματα στα 5 μέτρα από την στάθμη της θάλλασας για παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών.

Τύπος: Ιστιοπλοϊκό (Δικάταρτο)        Χωρητικότητα νερού: 2,5 τόνοι

Μήκος: 15.24μ                                    Χωρητικότητα καυσίμου: 2,5 τόνοι

Κινητήρας: 90 hp Toyota                  Χωρητικότητα: 8 άτομα

Ιστιοπλοϊκό

Το Αρχιπέλαγος χρησιμοποιεί για την ωκεανογραφική έρευνα και τις δράσεις θαλάσσιας προστασίας, το δικάταρτο ιστιοφόρο Πηνελόπη. Τα 16μετρο σκάφος είναι αντίγραφο ενός φημισμένου ιστιοπλοϊκού που είχε κατασκευαστεί το 1811. Ταξιδεύει ακόμα και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς είναι φτιαγμένο από ατσάλι πάχους 10 χιλιοστών, ενώ διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό επικοινωνιών, ασφάλειας.

Κατασκευαστής: Πέραμα , Αθήνα 1979

Τύπος: Παραδοσιακό, ατσάλινο ιστιοπλοϊκό

Μήκος: 16μ

Κινητήρας: Ford Fumoko 140 hp

Χωρητικότητα: 14 άτομα

Φουσκωτό

Το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, Ωκεανός II, χρησιμοποιείται σε πληθώρα δράσεων των ερευνητικών ομάδων  του Αρχιπελάγους. Μπορεί να φτάσει εύκολα τις περισσότερες περιοχές δειγματοληψίας και έρευνας σε νησιά και νησίδες, ενώ μπορεί να μεταφέρει γρήγορα και με ασφάλεια τα μέλη των διαφόρων ομάδων έρευνας του Αρχιπελάγους.

Κατασκευαστής: 1998

Τύπος: Ταχύπλοο φουσκωτό

Μήκος: 6.80 m

Κινητήρας: 175 hp

Το Αρχιπέλαγος διαθέτει ένα μικρό στόλο από 8 καγιάκ που υποστηρίζουν την έρευνα στις παράκτιες περιοχές. Τα καγιάκ θεωρούνται ιδανικά για την έρευνα στα παράκτια οικοσυστήματα, καθώς είναι ευέλικτα και απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον: - αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, δεν προκαλούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν προκαλούν ηχορύπανση.

Τα καγιάκ αξιοποιούνται κυρίως για τη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, χρησιμοποιώντας ένα ηχοβολιστικό βυθού (structure scanner), μια υποβρύχια βιντεοκάμερα και ένα βυθοσκόπιο. Δεδομένης της διαύγειας των νερών στο Αιγαίο (έως και 40m βάθος) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα σε ένα μεγάλο μέρος της παράκτιας ζώνης. Κατά τη διάρκεια παράλληλων ερευνών υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων μέσω Wi-Fi από το ηχοβολιστικό βυθού σε όλα τα καγιάκ με τη χρήση tablet. Τα καγιάκ χρησιμοποιούνται επίσης στη δειγματοληψία των επιφανειακών νερών, ζωοπλανγκτού, μικροπλαστικών, την παρακολούθηση των πουλιών και με λίγη τύχη, ακόμα και θαλάσσιων θηλαστικών!

TOP