Ξεκίνησε την Δευτέρα, με αφετηρία τη νέα ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, η Ωκεανογραφική Έρευνα που οργανώνει το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο μεταξύ Σάμου – Φούρνων – Αγαθονησίου.

Στην έρευνα συμμετέχουν 65 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff και από το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α.

Στόχος της έρευνας είναι η επέκταση της βιολογικής χαρτογράφησης των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλασσίων οικοσυστημάτων και η ενσωμάτωση των δεδομένων που θα παραχθούν, στη μελέτη που ετοιμάζει το Αρχιπέλαγος για τη δημιουργία ζώνης αειφόρου διαχείρισης της αλιείας και πρότυπου τεχνολογικού πάρκου στις περιοχές αναφοράς.

Η πρωτοποριακή δράση εξελίσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά στα θαλάσσια πεδία του ανατολικού Αιγαίου και προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την κατάσταση των οικοσυστημάτων, τους παράγοντες απειλής και υποβάθμισης τους, και πλαισιώνει με άρτιο τρόπο τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους.

Με τη χρήση τριών σκαφών, η πολυπληθής επιστημονική ομάδα θα εργαστεί επί μία εβδομάδα στο πεδίο και συγκεκριμένα στους παρακάτω τομείς:

  • Βιολογική χαρτογράφηση με τη χρήση σόναρ και υποβρύχιων καμερών υψηλής ευκρίνειας των θαλασσίων λιβαδιών Ποσειδωνίας και καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.
  • Καταγραφή και φωτοταυτοποίηση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού (είδος που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση) και καταγραφή του πληθυσμού της φάλαινας φυσητήρα. Και στις δύο περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά και οπτικοακουστικά μέσα.
  • Καταγραφή της βιοποικιλότητας των παραγωγικών παράκτιων οικοσυστημάτων, με τη χρήση μεθόδων οπτικής καταγραφής (visual census), μέσω κατάδυσης και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.
  • Εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας πόσιμου νερού σε περιοχές, που έχουν επιλεχθεί σε συνεννόηση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Μελέτη διαχείρισης παράκτιων οικοτόπων, μέσω συγκριτικής ανάλυσης των παραπάνω δεδομένων και καταγραφής ανθρωπογενών επιδράσεων στα οικοσυστήματα της περιοχής.