Όπως πιθανώς ήδη γνωρίζετε, κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε υπό την καθημερινή μας επίβλεψη ένα σπάνιο ζώο, μία ιδιαίτερη νεαρή μεσογειακή φώκια, η οποία παρουσιάζει ασυνήθιστη συμπεριφορά, προσεγγίζοντας κατοικημένες και πολυσύχναστες ακτές.
Μέσα από διακριτική παρακολούθηση χιλιάδων ωρών διαπιστώσαμε πως η φώκια αυτή ενώ είναι αυτάρκης, δηλαδή τρέφεται επαρκώς από μόνη της. Η διαφορετική της συμπεριφορά παρατηρείται στο ότι επιζητά συγκεκριμένα σημεία του νησιού σε ακτίνα 10 μιλίων, αλλά και την ανθρώπινη παρουσία (συμπεριφορά που είναι ενάντια στη φύση του συγκεκριμένου ζώου, το οποίο κανονικά αποφεύγει τον άνθρωπο).

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, τόσο οι ερευνητές του Αρχιπελάγους όσο και οι δεκάδες εθελοντές αλλά και οι άνθρωποι που προστατεύουν τη φώκια αυτή καθημερινά, κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη περίπτωση για όλους.
Αυτό το αξιοθαύμαστο δίκτυο ανθρώπων βρίσκεται συνέχεια δίπλα στη φώκια καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο με τις κακοκαιρίες του χειμώνα, όσο και με τις έντονες ζέστες το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κατάσταση είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη, σε αντίθεση με το καλοκαίρι οπότε οι συνθήκες δυσκολεύουν με την αύξηση των λουόμενων στις παραλίες.
Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε και που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, η φώκια επιλεγεί να ξεκουράζεται σε 2-3 από τις πιο πολυσύχναστες παράλιες της Σάμου. Δεν αρκείται στο να μοιράζεται απλώς την παραλία, αλλά κάποιες φορές θέλει και να μοιράζεται και τις ξαπλώστρες!
Το γεγονός αυτό κάνει τη ζωή όλων μας πολύ δύσκολη, γιατί ενώ προσπαθούμε να προστατέψουμε αυτό το απειλούμενο ζώο από τους λουόμενους, την ίδια στιγμή προσπαθούμε να ισορροπήσουμε και μεταξύ των επαγγελματιών της περιοχής οι οποίοι θεωρούν ότι οι παραλίες είναι ιδιόκτητες… Αυτό που μας εκπλήσσει, είναι δυστυχώς η αδιαφορία που αντιμετωπίζουμε από κάποιους τουρίστες για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη φώκια ως πρόβλημα σε αντίθεση με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τους ανθρώπους του Αρχιπελάγους προσπαθούν να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του ζώου.
Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, παρά την πολύωρη ερευνητική της δράση αφιερώνει μαζί με τους ντόπιους πολλές ώρες της ημέρα, συνήθως από τα ξημερώματα έως πολύ αργά το βράδυ, προκειμένου να απωθήσουν είτε τους έκπληκτους επισκέπτες που θεωρούν ότι αποτελεί ένα χαριτωμένο οικόσιτο, είτε από κάποιους που θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα στις διακοπές τους.
Καλό απόγευμα σε όλους!