ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η δημιουργία ενός Κέντρου Περίθαλψης Θαλάσσιας ζωής

Ο σκοπός μας

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βρίσκεται στο νησί των Λειψών στα βόρεια Δωδεκάνησα, σε έναν πλούσιας βιοποικιλότητας κόλπο, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία. Σκοπός του είναι να μπορεί να προσφέρει περίθαλψη σε προστατευόμενα θαλάσσια είδη (χελώνες, δελφίνια, φώκιες) σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους. Επιπλέον, προβλέπεται να λειτουργήσει και ως το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, που ως στόχο θα έχει να την ενθάρυνση των φυσικών τους συμπεριφορών και ενστίκτων που δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία. Στόχος του είναι, σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό, να ενθαρρύνονται οι έμφυτες συμπεριφορές και τα ενστίκτα, όπως για παράδειγμα το κυνηγί της τροφής τους, που δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων.

Click on the picture above for the FAQ

       

Γιατί είναι απαραίτητο ένα καταφύγιο θαλασσίας ζωής;

in-the-wild

Μέχρι σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο κέντρο που να παρέχει ιατρική περίθαλψη στα προστατευόμενα θαλάσσια είδη υπό ημι-φυσικές συνθήκες διαβίωσης. Σε μια τόσο πλούσια σε θαλάσσια ειδη περιοχή όπως το Αιγαίο πέλαγος, που συχνά παρατηρούνται περιστατικά τραυματισμών ή εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου περίθαλψης, θεραπείας και αποκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Η ανάγκη δημιουργίας του καταφυγίου είναι επιτακτική τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δελφινάριων τα οποία κλείνουν, υπό το καθεστός της κοινωνικής κατακραυγής λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης και μεταχείρισης των δελφινιών που χρησιμοποιούνται στις παραστάσεις. Καθώς τα δελφίνάρια αναπόφευκτα σταδιακά θα κλείνουν, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενεία των δελφινιών που θα απελευθερώνονται.

Για παράδειγμα το μοναδικό δελφινάριο της Φιλανδίας, το Särkänniemi Adventure Park, πρόσφατα έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χαμηλή προσέλευση του κοινού. Ωστόσο τα δελφίνια παρέμειναν στο δελφινάριο για ακόμα δέκα μήνες μετά το κλείσιμο καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος να φιλοξενηθούν. Έπειτα τα δελφίνια στάλθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου ακόμα και σήμερα προσφέρουν παραστάσεις.

Η λύση μας – το Καταφύγιό τους:

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι προσφέρει το ιδανικό μέρος για μακροχρόνια αποκατάσταση των πρώην αιχμάλωτων δελφινιών. Βρίκεται σε μία περιοχή εξαιρετικής βιοποικιλότητας, μακρυά από την ανθρώπινη παρουσία, στο νησί των Λειψών στα βόρεια Δωδεκάνησα.

Οι βασικές λειτουργίες του Κέντρου θα είναι οι εξής:

 • Παροχή ιατρικής περίθαλψης στα θαλάσσια είδη που εκβράζονται ζωντανά στις ακτές. Η κτηνιατρική μονάδα θα είναι εξοπλισμένη ώστε να παρέχει φροντίδα σε φώκιες, θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια.
 • Μακροχρόνια φιλοξενία δελφινιών που απελευθερώνονται από δελφινάρια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν δελφίνια που στεγάζονται προσωρινά σε διάφορες εγκαταστάσεις μέχρι την οριστική εύρεση λύσης για το υπόλοιπο της διαβίωσής τους.
 • Προσομοίωση του φυσικού περιβάλλοντος διαβίωσης των δελφινιών. Τα δελφίνια θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ξανά να κυνηγούν για την τροφή τους και να συμπεριφέρονται σαν ελεύθερα, χωρίς να αναγκάζονται παρακαλούν ή να κάνουν κόλπα προκειμένου να τραφούν.
 • Προσφορά ενός μοναδικού πεδίου έρευνας/εκπαίδευσης για τα θαλάσσια είδη, με πρακτικές που δεν περιλαμβάνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Ο κόλπος της Βρουλιάς αποτελείται από τέσσερις μικρότερους κολπίσκους, με ιδανικά βάθη, γεωμορφολογία και ρυθμό φυσικής ανανέωσης του νερού. Προσφέρει αρκετές θέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φυσικά καταφύγια σε περίπτωση που κριθει α απαραίτητη η επέκταση των εγκαταστάσεων.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου σε συνεργασία με μία τοπική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής πρόκειται να παρέχουν ζωντανά ψάρια τα οποία θα απελευθερώνονται στον κόλπο προκειμένου να θηρευτούν από τα δελφίνια, προσομοιάζοντας τις φυσικές συνθήκες αναζήτησης τροφής.

Η πραγματικότητα

 • Τα δελφίνια σε φυσικές συνθήκες διαβίωσης

 • per
 • Ζούν έως 50-60 χρόνια
 • Κολυμπούν 65 – 160 χλμ την ημέρα
 • Παιχνιδιάρικα ζώα με ιδιαίτερα κοινωνική συμπεριφορά
 • Έχουν ανάγκη το θαλασσινό νερό για την ενυδάτωσή τους
 • Περνούν το 80-90% της ζωής τους κάτω από το νερό
 • Τρέφονται με πολλά διαφορετικά ψάρια και ασπόνδυλα τα οποία επιλέγουν με προσοχή
 • Προσλαμβάνουν θρεπτικά και νερό από την διατροφή τους
 • Χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού που είναι ένα αισθητήριο σύστημα εξίσου σημαντικό με την όρασή τους
 • Αποτελούν μερος του θαλάσσιου οικοσυστήματος και βρισκόνται ψηλά στην τροφική αλυσίδα
 • Τα δελφίνια σε αιχμαλωσία

 • per
 • Σπάνια ζούν πάνω από 20 χρόνια
 • Στο μεγαλύτερο δελφινάριο στην Ευρώπη, τα δελφίνια μπορούν να κολυμπήσουν σε ευθεία γραμμή μόλις 50 μέτρα
 • Ζουν μόνα ή με άλλα θαλάσσια είδη με αποτέλεσμα να στερούνται κοινωνικής αλληλεπίδρασης
 • Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας στα δελφίνια
 • Περνούν το 80% της ζωής τους στην επιφάνεια του νερού
 • Καταναλώνουν περιοσμένη ποικιλία νεκρών ψαριών και συχνά η τροφή τους χρησιμοποιείται ως μέσο εκπαίδευσης και επιβράβευσης, σε εξαναγκασμένες παραστάσεις
 • Τα κατεψυγμένα νεκρά ψάρια με τα οποία τρέφονται δεν τους προσδίδουν το απαιτούμενο νερό που χρειάζονται, με αποτέλεσμα η ενυδάτωσή τους να γίνεται με ανορθόδοξες μεθόδους (μέσω σωλήνα που τοποθετείται κάτω από το λαιμό τους ή με παγάκια, με ζελεδάκια κ.α.)
 • Το σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν σπάνια το χρησιμοποιούν και εξαναγκάζονται να υπακούουν σε τεχνητούς ήχους
 • Ζουν περιορισμένα σε ένα απόλυτα τεχνητό περιβάλλον

Η περιοχή κάλυψης του Καταγυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου σε σύγκριση με την έκταση που καταλαμβάνουν επιλεγμένα δελφινάρια της Ευρώπης

Άμεση Ανταπόκριση

Η ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπελάγους θα ανταποκρίνεται όλο το 24-ώρο σε περιστατικά εκβρασμών ή σε άλλες επείγουσες καταστάσεις που τυχόν αντιμετωπίσουν τα θαλάσσια είδη.

Διάσωση

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα διασώζει δελφίνια και άλλα θαλάσσια είδη από εκβρασμούς ή αιχμαλωσία.

Περίθαλψη

Σε όλα τα ζώα θα παρέχεται η απαιτούμενη θεραπεία και φροντίδα από εξειδικευμένους κτηνιάτρους. Τα δελφίνια που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία θα μαθαίνουν ξανά να τρέφονται με ζωντανά ψάρια, με τη μικρότερη δυνατή ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Καταφύγιο

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα προσφέρει μόνιμη στέγη στα δελφίνια που ενώ έχουν διασωθεί και αποκατασταθεί οι φυσικές τους λειτουργίες, δεν μπορούν να απελευθερωθούν.

Help the Cause Donate Now

It is not possible for us to complete this project without your help, your contribution will help us create the only marine rehabilitation facility in the world.
TOP