Στις 21.09.05 ο Στρατός Ξηράς, κοινοποίησε στην Υδρογραφική Υπηρεσία, καθώς και στο Λιμεναρχείο και τους φορείς της Πάτμου, «Ανακοίνωση Βολής» που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στις 27 και 28/9/05 στις βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της νήσου Πάτμου).

Οι βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο, στα βορεια Δωδεκάνησα, αποτελούν μέρος Μόνιμου Καταφυγίου Αγριας Ζωής, σύμφωνα με το ΦΕΚ Νο. 1417/16.09.2004, το οποίο θεσμοθετήθηκε με βάση έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος Αιγαίου, και με τη συνεργασία των κατοίκων, του Δήμου Πάτμου, και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα το παραπάνω ΦΕΚ, στα 14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Καταφυγίου, απαγορεύεται επ’ αόριστον:

– το κυνήγι και η σύλληψη κάθε θηράματος και κάθε είδους άγριας πανίδας,
– η αμμοληψία και η ρύπανση των υδατικών πόρων,
– η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση,
– η ένταξη έκτασης των νησίδων σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, οι βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο αποτελούν σημαντικούς οικοτόπους για τα παρακάτω προστατευόμενα είδη προτεραιότητας:

– Μεσογειακή Φώκια (Monachus monachus)
Το πιο απειλούμενο είδος θηλαστικού στην Ευρώπη, έχει μόνιμο πληθυσμό στην περιοχή και στις βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο. Η Μεσογειακή Φώκια αποτελεί είδος που απειλείται με άμεση εξαφάνιση, και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την προστασία του είδους αυτού, υπογράφοντας Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία της άγριας πανίδας, όπως τη Συνθήκη της Βόννης για τα Μεταναστευτικά Είδη (Παραρτημα Ι), τη Συνθήκη της Βέρνης για την Ευρωπαική Αγρια Πανίδα και τους Φυσικούς Οικοτόπους (Παραρτημα ΙΙ), τη Συνθήκη της Βαρκελώνης για την προστασία της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου και τα σχετικά Πρωτόκολλα (Παραρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου για τις Προστατευόμενες Περιοχές), CITES (Παραρτημα Ι) και την Ευρωπαική Οδηγία για την προστασία των Οικοτόπων (Παραρτημα ΙI).

– Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae)
Είδος γερακιού το οποίο μεταναστεύει από διάφορες περιοχές της Αφρικής και της Ν. Αμερικής, προς τις μικρές νησίδες του Αιγαίου όπου και αναπαράγεται. Το Ανυδρο και το Πετροκάραβο, αποτελούν σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής για το είδος αυτό. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την προστασία του Μαυροπετρίτη, υπογράφοντας Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία της άγριας πανίδας, όπως τη Συνθήκη της Βόννης για τα Μεταναστευτικά Είδη (Παραρτημα ΙI), τη Συνθήκη της Βέρνης για την Ευρωπαική Αγρια Πανίδα και τους Φυσικούς Οικοτόπους (Παραρτημα ΙI), και την Ευρωπαική Οδηγία για την προστασία της Πτηνοπανίδας (Παραρτημα Ι).

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας των βραχονησίδων αυτών, αποτελούν χώρο αναπαραγωγής και για πλήθος άλλων σπάνιων και προστατευόμενων ειδων πουλιών, όπως ο Μύχος, ο Αρτέμης, ο Κορμοράνος, ο Αιγαιόγλαρος και πολλά άλλα.

Όσο και αν φαινεται εξωπραγματικό, στην Ελλάδα του 2005, οι νησίδες αυτές, αντί να προβάλλονται για τη μοναδική περιβαλλοντική τους σημασία, συνεχίζουν να αποτελούν παρανόμως πεδίο βολής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Αεροπορία). Πρέπει να τονίσουμε ότι δεδομένου ότι αποτελούν μέρος Καταφυγίου ?γριας Ζωής, στις βραχονησίδες αυτές απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει ένας πολίτης κυνηγετικό όπλο. Εν ονόματι όμως του αξιόμαχου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, υλοποιούνται βολές με κάθε λογής όπλο: ρουκέτες, κανόνια, πυροβόλα όπλα κα.
Οι βολές αυτές, πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλούν στα προστατευόμενα ειδή και τους οικοτόπους τους, ελευθερώνουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, τοξικές ουσίες (π.χ. βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, νικέλιο, κα) επιβαρύνοντας και την υγεία των τοπικών κοινωνιών που τρέφονται από τα αλιεύματα της περιοχής.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος Αιγαίου, δεν πρόκειται να ανεχθεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί αυτή η καταστροφή. Οι επιστήμονες και ερευνητές που δουλεύουν αφιλοκερδώς, 12 μήνες το χρόνο στο πεδίο, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου και τα τελευταία 5 χρόνια στην περιοχή της βορ. Δωδεκανήσου, συχνά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με στόχο την καταγραφή και προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής, θα λάβουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα, για την αποτροπή αυτής της καταστροφής, και την παύση της χρήσης των βραχονησίδων αυτών ως πεδίο βολής.

Σε περιπτωση που ο Στρατός Ξηράς δεν αποσύρει άμεσα την Ανακοίνωση Βολής, πρόκειται να γίνει η απαραίτητη καταγγελία σε όλους τους αρμοδιους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευθεί υπογράφοντας διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ειδών που αναφέρονται παραπάνω. Επίσης πρόκειται να ληφθούν δικαστικά μέτρα για τη μη-τήρηση της Ελληνικής Νομοθεσίας (ΦΕΚ Νο. 1417/16.09.2004) που ορίζει τις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο ως Μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η όποια παράβαση τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις του Νομοθετικού Διατάγματος 86/69 (παρ 9 και 18 του άρθρου 287) και της αριθ. 414985/29-11-85 (Φ.Ε.Κ. 757/Β’/18-12-85: Μέτρα διαχείρισης της αγριας πτηνοπανίδας).