Ίνες πλαστικού από τα στομάχια των ψαριών καταλήγουν στο πιάτο μας σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 5ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

Τα ψάρια της Μεσογείου και ειδικότερα του Αιγαίου Πελάγους, καταναλώνουν πολλές ίνες πλαστικού από τα απορρίμματα που πέφτουν στη θάλασσα ή που εσκεμμένα συνήθως ρίχνουν ιδιώτες και εργοστάσια με αποτέλεσμα μέσω της τροφικής αλυσίδας αυτό το επικίνδυνο πλαστικό να καταλήγει στο πιάτο αλλά και στο στομάχι των καταναλωτών.

Διαφωτιστική αλλά και άκρως ανησυχητική ήταν η μελέτη που παρουσίασαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 5ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” έλαβαν δείγματα από τρία είδη ψαριών του ΒΑ Αιγαίου- από γαύρους, κολιούς και τόνους- και διαπίστωσαν ότι κατά την ανάλυση του στομαχικού περιεχομένου 47 ψαριών βρέθηκε υλικό πλαστικών ινών στο 89% από αυτά.

Σημειώνεται ότι δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές ευρημάτων ανάμεσα στα τρία αυτά είδη ψαριών τα οποία αλιεύθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου του 2013 ανοιχτά της Σάμου και με τη μέθοδο του γρι- γρι στη Λέσβο.

Η Μεσόγειος θεωρείται από τις πλέον μολυσμένες θάλασσες με πλαστικό στον κόσμο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη που να δείχνει τις επιπτώσεις του πλαστικού στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη συνέχει βέβαια στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Στο συνέδριο αναφέρθηκε ότι το χρώμα των πλαστικών ινών που κυριαρχούσε στα στομάχια του δείγματος του ιχθυοπληθυσμού που εξετάστηκε ήταν το μαύρο ή γενικά το σκούρο σε ποσοστό 36%, ακολουθούμενο από το μπλε, το διάφανο και το κόκκινο χρώμα σε μικρότερα ποσοστά.

Εκδόθηκε από την εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”: http://www.protothema.gr/ugeia/article/361539/gauroi-tonoi-kai-kolioi-me-ines-plastikou-sto-piato-mas/