Τη φετινή άνοιξη και καλοκαίρι, η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, μοιράστηκε στους Αρκιούς και την Ικαρία. Στην Ικαρία, στη νέα ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο, εργάστηκε 12-μελής χερσαία ερευνητική ομάδα. Η δουλεία τους επικεντρώθηκε:

– στο ξεκίνημα της λειτουργίας της Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου με στόχο τη συλλογή σπόρων, φύλαξη, πολλαπλασιασμό και διάδοση των παραδοσιακών και ενδημικών ποικιλιών σπόρων από όλα τα νησιά του Αιγαίου.

– στη δημιουργία εργαστηρίου για αναλύσεις χώματος και θρεπτικών συστατικών.

– στην υλοποίηση πειραμάτων για τη χρήση σε φυσικά φυτοφάρμακα, εκχυλισμάτων από φυτά, φύκια και θαλάσσιους ασπόνδυλους οργανισμούς.

– στην οργάνωση της βιολογικής καλλιέργειας στις τοπικές κοινωνίες των νησιών σε συνεργασία με την εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ.

– στη μελέτη αειφορικής διαχείρισης των λυμάτων των μικρών ελαιοτριβείων της Ικαρίας.

– στην καταγραφή της βιοποικιλότητας της χλωρίδας του νησιού, και της επίδρασης που προκαλεί η υπερβόσκηση στα χερσαία οικοσυστήματα.

– στην καταγραφή της βιοποικιλότητας της ορνιθοπανίδας

Τέλος υλοποιήθηκε προκαταρκτική μελέτη της βιοποικιλότητας χλωρίδας και πανίδας του βιότοπου στο χείμαρρο του Κεραμέ (Β. Ικαρία), καθώς και της σχετικής νομοθεσίας που διέπει αυτό τον τύπο οικοσυστημάτων. Η μελέτη αυτή, που έγινε με στόχο να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του χειμάρρου για τη δημιουργία δρόμου, που σχεδιαζόταν από τον Δήμο Ευδήλου και ξενοδόχους της περιοχής. Η μελέτη αυτή απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο Δήμο Ευδήλου, καθώς και στους πολίτες που κινητοποιήθηκαν για την προστασία αυτού του βιότοπου.

Θαλάσσια Έρευνα

H 14-μελής θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, εργάστηκε στην περιοχή του συμπλέγματος νησίδων Αρκιών. Η δουλειά τους επικεντρώθηκε:

– στην συνέχιση για 3ο έτος της καταγραφής της βιοποικιλότητας των πληθυσμών των ψαριών, ασπόνδυλων οργανισμών και φυκών, καθώς και της γεωμορφολογίας των παράκτιων οικοσυστημάτων, μέσω υποβρύχιας βιολογικής χαρτογράφησης με τη χρήση μεθόδων οπτικής καταγραφής (visual-census).

– Στην ψηφιακή απεικόνιση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της υποβρύχιας χαρτογράφησης, μέσω της δημιουργίας ψηφιακού χάρτη GIS, που αποτελείται από πολλαπλά επίπεδα, που σχετίζονται με παραμέτρους όπως η περιοχή καταγραφής, οι κατηγορίες οργανισμών καθώς και ο τύπος οικοτόπου.

– στην υλοποίηση έρευνας για τη μελέτη της επίδρασης στην βιοποικιλότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων: (α) της βόσκησης των αχινών, (β) της ανάπτυξης του τροπικού φύκους Caulerpa racemosa και (γ) της αγκυροβόλησης σκαφών αναψυχής.

Παράλληλα υλοποιήθηκαν μελέτες:

– για τη γεωμορφολογική χαρτογράφηση των Αρκιών

– Για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου έρευνας για την καταγραφή της έκτασης των φαινομένων διάβρωσης στις παραλίες.

Οι παραπάνω μελέτες έγιναν παράλληλα με την συγγραφή του Αναλυτικού Πλάνου Διαχείρισης που απαιτείται για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Νησιών & Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου.

Τέλος αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και η συγγραφή 2 παιδικών βιβλίων με θέμα τη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών του Αιγαίου, και την προστασία αυτών.