Πολλοί ήδη γνωρίζετε για τη μεσογειακή φώκια που προσεγγίζει κατοικημένες ακτές της Σάμου, την οποία οι κάτοικοι του νησιού αποκαλούν Αργυρώ. Η φώκια αυτή βρέθηκε ανάμεσά μας, καθώς κάποιοι συμπολίτες μας, δολοφόνησαν τη μητέρα της. Έτσι εδώ και 2,5 χρόνια ζει κοντά στους ανθρώπους.
13.08.2015_M.monachus_JWesecki_SAM_Roditses (1)-2-2-2
Παρόλο που πλησιάζει την ενηλικίωση, και παρά τις προσπάθειες των ερευνητών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος να υποβοηθήσουν τη διαδικασία φυσικής επανένταξής της στο περιβάλλον, η φώκια ακόμα προσεγγίζει κάποιες φορές τις κατοικημένες ακτές.

Δεδομένου ότι δεχόμαστε καθημερινές ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη φώκια πρέπει να τονίσουμε ότι:


– Σαφώς η φώκια δεν είναι επικίνδυνη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα άγριο θηλαστικό, που ξεπερνά τα 130 κιλά σε βάρος, και σε αντίθεση με τους ανθρώπους έχει εξαιρετική ευκινησία και αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα μέσα στο νερό


– Δεν είναι μασκότ όπως πολλοί την αποκαλούν, αλλά είναι ένα άγριο ζώο που ανήκει σε ένα ιδιαίτερα απειλούμενο είδος.


– Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την προσεγγίζουμε σε κοντινή απόσταση, και προφανώς η κάθε προσπάθεια ταΐσματος της απαγορεύεται αυστηρά


– Δεδομένου ότι η φώκια ξεπερνά τα 130 κιλά σε βάρος, η όποια αλληλεπίδραση μαζί της μέσα στο νερό είναι πολύ επικίνδυνη.

J_Wesecki_SAM_02_12_2015 (41)-2-2-2
Συνήθως αυτοί που έχουν δεχθεί τους περισσότερους τραυματισμούς είναι αυτοί που την έχουν προκαλέσει σε «παιχνίδι». Δυστυχώς όμως, κοντά σε αυτούς υπάρχουν και άλλοι ανυποψίαστοι πολίτες που δεν έχουν παρενοχλήσει τη φώκια, και χωρίς να φταίνε δέχονται τα παιχνίδια -«δαγκώματα» της, με αποτέλεσμα και αυτοί να καταλήγουν στο νοσοκομείο με τραύματα.

Κάνουμε λοιπόν μία ακόμα έκκληση, μέχρι να βρεθεί μία μόνιμη λύση διαχείρισης αυτής της δύσκολης συνύπαρξης, (την οποία λύση αναζητούμε σε συνεργασία με τις αρχές του νησιού), σας παρακαλούμε να θαυμάζετε αυτό το σπάνιο θηλαστικό όπου το συναντήσετε, κρατώντας πάντοτε τις απαραίτητες αποστάσεις.
Αν στην παραλία που θα επισκεφθεί η φώκια υπάρχουν λουόμενοι, πρέπει να βγουν άμεσα και χωρίς πανικό από το νερό. Η παραμονή της μέσα στο νερό είναι συνήθως ολιγόλεπτη και όταν δεν υπάρχει αλληλεπίδραση- «παιχνίδι» με τους λουόμενους, η φώκια φεύγει γρήγορα από την περιοχή.

Παρακαλούμε να ενημερώνετε και τους άλλους παρευρισκόμενους στην περιοχή για τον τρόπο συμπεριφοράς κοντά στη φώκια.

Εάν εντοπίσετε τη φώκια παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα το Λιμεναρχείο Σάμου, το Δασαρχείο Σάμου, ή/και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.