Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ξεκίνησε μία ιδιαίτερα σημαντική νέα συνεργασία, με τον Ric O’ Barry Ric O’Barry’s Dolphin Project, τον σημαντικότερο ακτιβιστή διεθνώς που μάχεται για την απελευθέρωση των δελφινιών από την αιχμαλωσία στα δελφινάρια, και την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον τα τελευταία 45 χρόνια. Σε αυτό το σπουδαίο έργο αφιερώθηκε ύστερα από 10 χρόνια εργασίας σε δελφινάρια αιχμαλωτίζοντας και εκπαιδεύοντας δελφίνια. Η δράση του έγινε πρόσφατα ευρέως γνωστή μέσα από την βραβευμένη ταινία The Cove.

23

Η συνεργασία του Ric O’Barry και του Dolphin Project με το Αρχιπέλαγος, έχουν ως κοινό στόχο την προστασία των δελφινιών, αλλά και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα που συλλέγουμε τόσο εμείς στο Αρχιπέλαγος όσο και άλλοι φορείς, για την κατάσταση των πληθυσμών των δελφινιών στο Αιγαίο είναι πολύ ανησυχητικά. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη μακροπρόθεσμη προστασία τους είναι κύρια προτεραιότητα για εμάς.

Πέρα από την ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία που ξεκίνησε, ο Ric O’Barry αποτελεί μία πραγματική έμπνευση για τους νέους επιστήμονες και φοιτητές που εργάζονται στις δράσεις έρευνας και προστασίας του Αρχιπελάγους.