Λίγες εβδομάδες μετά τον εντοπισμό θανατωμένου ρινοδέλφινου με εμφανή σημάδια κακοποίησης, ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος κατέγραψαν ακόμα μία βίαιη θανάτωση θαλάσσιου θηλαστικού. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε ΝΑ της Σάμου μία νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια με διακριτά στοιχεία ηθελημένης θανάτωσης . Με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι η δολοφονία της φώκιας έγινε σε νοτιότερη περιοχή του Αιγαίου και με τα θαλάσσια ρεύματα εκβράστηκε τελικά στις νότιες ακτές τις Σάμου. Η νεαρή φώκια ηλικίας μικρότερης από ενός έτους, βρέθηκε με ένα μεγάλο ανοιχτό τραύμα στη ράχη που είχε προκληθεί από αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι), ενώ παρατηρήθηκε και έντονο σημάδι λευκής μπογιάς, το οποίο αποτελεί ένδειξη πιθανής εμπλοκής με σκάφος.

a_miliou_ire_30_11_2016-181-medium

Έχουμε την τύχη οι θάλασσες μας να φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο και απειλούμενο με εξαφάνιση. Για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας και των άλλων σπάνιων θηλαστικών που ακόμα επιβιώνουν στις θάλασσές μας, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο από πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, αλλά κυρίως από την ηθική υποχρέωση διαφύλαξης αυτών των σημαντικών θηλαστικών. Δυστυχώς, φαίνεται ότι επί σειρά ετών οι εθνικές αρχές θεωρούν ότι η δράση για την προστασία τους εξαντλείται στο πλαίσιο τεχνικών αναφορών, γραφειοκρατικών χειρισμών, καθώς και σε αναποτελεσματικές αλλά κοστοβόρες καμπάνιες. Έτσι επαναπαύονται με την ψευδή εντύπωση ότι έχουν πράξει τα δέοντα για την προστασία αυτών των ειδών.
Tέλος, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι το παρών περιστατικό δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά περιγράφει την γενικότερη εικόνα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά στις ακτές μας. Όλοι εμείς στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπελάγος» αρνούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην διοικητική ανεπάρκεια και να αναλάβουμε τον ρόλο του νεκροθάφτη σπάνιων ειδών, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την εξαφάνιση των πληθυσμών τους από τις θάλασσές μας.